środa, 26 lutego 2014

Tym razem o jedzeniu

Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej tezy, ludzie coraz częściej o tym zapominają. coq au vin przepis

I jedzą po to, by się najeść, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). W miejscach, gdzie jedzenie jest przyjemnością, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są zdrowsi i bardziej zadowoleni. Tak jest chociażby we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą wielu innych kuchni narodowych, do prostych i lekkich nie należy. Wiadra wina, deski kalorycznych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A mimo tego - Francuzi należą do najzdrowszych europejskich narodów. Ba, naukowcy znaleźli nawet nazwę opisującą ten stan rzeczy - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, tłustych
potraw, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi jak przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie - choroby serca i układu krążenia występują we Francji znacznie rzadziej, niż w pozostałych państwach. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Moim zdaniem podejście do jedzenia, brak pośpiechu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".

Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Jeśli mowa o coq au vin przepis to wspomnę też o innych źródłach. Warto rzucić okiem także na coq au vin przepis Więcej informacji także tutaj coq au vin przepis Jeśli mowa o coq au vin przepis to wspomnę też o innych źródłach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz