środa, 26 lutego 2014

Kuchnia narodowa jako element kultury

Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską. Blog kulinarny

Polskie tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Znazlazłem także Blog kulinarny Polecam również Blog kulinarny Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: Blog kulinarny - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Na temat Blog kulinarny to też niezłe źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz