środa, 4 czerwca 2014

Sprawa polska w kuchni

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. ryba w soli przepis
ryba w soli - to całkiem niezłe
Na ten temat napisali także na ryba w soli przepis
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj pstrąg w soli - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Warto rzucić okiem także na pstrąg w soli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz