poniedziałek, 12 maja 2014

Tradycyjne potrawy, czyli jakie?

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy uważają, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Ale NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Polskie tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. hummus przepis
Wpis inspirowany jest również ciecierzyca przepis
Jeśli mowa o przepis na hummus to wspomnę też o innych źródłach.
W temacie hummus z ciecierzycy warto poczytać również pozostałe informacje.
hummus z ciecierzycy też jest ciekawie opisany temat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz